Om Maltipoo


Om Maltipoo - Frågor och svar

Maltipoo är en blandning mellan Malteser och Pudel. Den räknas inte som en egen ras, men blir allt mer populär här hemma i Sverige.
Maltipoo är glad, positiv, vänlig, social, humoristisk, livlig och energisk, samt lättfostrad och följsam. Den är intelligent och snabbtänkt,

och om man inte ser upp manipulativ. Är man lättlärd lär man sig även olater snabbt. Det gäller alltså att ägaren är vaken.

Maltipoo är en utmärkt familjehund, men trivs även som enmanshund. Maltipoon trivs utmärkt med andra hundar och djur. Den ska aldrig vara aggressiv eller misstänksam. Den trivs med familjelivet och vill vara med i det som händer och sker.
Den är en utmärkt hund för Agility, Rallylydnad och Trix träning. Utmärkt friluftshund som älskar att följa med, men som likväl älskar soffmys.

Är Maltipoo allergivänlig?
Då allergier beter sig olika på olika människor är det väldigt individuellt vad man tål och inte. Finns inga garantier av någon ras att den är 100 procent allergivänlig, dock är både Pudeln och Maltesern som ingår i Maltipoo allergivänliga raser. Många allergiker klarar Maltipoo. En fråga man som hundallergiker kanske ställer sig är: Finns det några allergifria hundar? Tyvärr är svaret på den frågan: Nej, det finns tyvärr inga allergifria hundraser med låga allergener. Däremot kan mängden allergener i hud och saliv variera mellan olika hundar och det kan till och med skilja mellan två hundar från samma kull. 

Det finns allergiprofiltester som man kan göra. I samråd med veterinär utför vi ej sådana tester på våra valpar. Då våra valpar lever och busar med hela flocken under sin uppväxttid här hos oss blir ett sådant test ej tillförlitligt. I vår flock här hemma ingår även en katt. Mamman till valparna rår om sina små hela tiden och slickar även valparna för att göra dem rena. Kullsyskonen leker och busar med varandra. Därför blir det svårt. Tyvärr.


Hur stora blir Maltipoo som fullvuxna?
Då Maltipoo är en blandning mellan Malteser och Pudel kan vikt och storlek skilja beroende på vilka som är föräldrar. Pudeln finns i olika storlekar. Vi avlar 1:a generations Maltipoo, dvs renrasig Mor Malteser, renrasig Far Toypudel eller Dvärgpudel. Även Malteser finns olika storlekar på, då det avlas på olika linjer. T,ex europeisk, amerikansk, koreansk. 
Våra Maltipoo väger som fullvuxna ca 3 - 5 kilo.
Malteser : Mankhöjden är 20 till 25 cm och vikten ligger ca 3 - 4 kg. Det finns Malteser som väger under 3 kg och Malteser som väger över 4 kg beroende på linjer.

T.ex De koreanska linjerna väger som fullvuxna under 3 kg, och Europeiska linjer kan väga upp till 6 kg.
Toypudel :  Mankhöjd 24 cm till och med 28 cm. 
Dvärgpudel :  Mankhöjd 28 cm till och med 35 cm

Formen / kropssbyggnaden kan variera på Maltipoo. Vissa Maltipoo blir mer lågställda efter Maltesern och andra blir mer kvadratiska i kropp och får högre ben efter Pudeln. 


Kräver en Maltipoo mycket pälsvård?
Maltipoos kräver regelbunden pälsvård. De fäller inte, vilket är praktiskt.

Pälsen kan bli medellång till lång,  och varierar från lätt vågig till lockig päls .
Den behöver daglig borstning för att hålla pälsen fin och tovfri. De flesta vuxna Maltipoos klipps för att de ska bli mer lättskötta. Enklast att lämna in sin Maltipoo hos en hundfrisör ungefär varrannan, var tredje månad om man inte vill och kan klippa sin Maltipoo själv.
Räkna med att bada en Maltipoo minst en - två gånger i månaden för att hålla pälsen mjuk och ren. Trimma håret runt ögonen, under trampdynor och baken för att hålla det snyggt och rent.
Ögonen måste hållas torra och rena och öronen ska plockas rena från hår.
Pälsvård gås igenom vid valpköp hos oss.
Våra valpar vänjs redan från start vid att man ska kunna borsta och kamma den, klippa klor, bada och föna den torr, och sköta ögon och öron.


Vilka färger finns på Maltipoo?

Maltesern är alltid vit, men eftersom Pudeln finns i olika färger, finns även Maltipoo i olika färger. Färger såsom svart, vitt, brunt, grått (silver) och aprikos / aprikosröd. Även flerfärgat förekommer t,ex Black and Tan och Harlekin. Vi föder upp aprikosa och aprikosröda Maltipoo. Vi har tidigare genom åren även haft Svarta Maltipoo med vita inslag samt Black & Tan.
Eftersom att det inte finns en rasstandard på Maltipoo är det inte ovanligt att olika uppfödare kallar samma färg för olika namn. T,ex creme, golden, cafe au lait, beige. Vi som uppfödare på maltipoo.se har valt att kalla färgerna efter pudelns rasstandard. 


Tänder
I munnen på en liten hund ska lika många tänder få plats som hos en stor hund och det leder till fler tandrelaterade problem, särskilt hos de riktigt små hundraserna. Om man tar för vana att borsta hundens tänder, så sparar man massor med pengar, och lidande. Hundar får sällan hål i sina tänder. Men tandsten däremot är väldigt vanligt, och särskilt på de små hundarna. Tandsten gör att det blir inflammationer under tandköttet, som i sin tur leder till
tandlossning. Att ge hunden olika slags tuggleksaker, tuggben och liknande som är anpassat för att rengöra tänderna kan vara en annan god idé. Regelbunden koll av tänder hos veterinär rekommenderas.


Ögon

Maltipoon kan som många andra långhårsdvärghundar ha rinnande ögon. Därför ska ögonen tvättas och torkas vid behov. Detta kan gå lite i perioder, ibland rinner ögonen mer, och ibland mindre. Klipp håret runt ögonen, så att inget hår ligger och irriterar ögonen.
När vi väljer ut avelshundar väljer vi ut hundar med så lite ”rinn” som möjligt, då detta också är genetiskt. Vi låter även specialistveterinär ögonlysa våra avelshundar för att garantera att ej avla på hundar som har problem med sina ögon.  Har en hund väldigt rinniga ögon bör man ej avla på denna hund.

Om föräldrarna till din valp har rinniga ögon, är det med stor sannolikhet att även din valp får rinniga ögon.


Hur åtgärda "röda" tårar
Många ljusa hundar har problem med röd- eller brunfärgad päls runt ögonen.
Det finns en mängd förslag på vad det beror, svampinfektion, arvsanlag, hår i ögonen, foder, vattnet där man bor. En anledning kan vara att tårkanalerna är trånga eller helt täta så att det ökade tårflödet inte kan rinna undan. Det ökade tårflödet, som beror på att småhår irriterar, skyddar ögat. Det finns nog inget riktigt utrett svar på var den rödbruna färgen kommer från, men det finns många teorier. Tårvätskan är en klar genomskinlig vätska som kanske innehåller ämnen som i kontakt med luftens syre blir färgat. Man kan jämföra med ett äpple som man skär itu som efter en stund blir brun. I äpplet är det c-vitaminet som oxideras av syret. Om man inte håller rent och torrt under ögonen kan det bildas en svampinfektion i tårvätskan som klumpar ihop sig i pälsen under ögat.
En del hundar blir bättre om man byter till foder utan spannmål. Om man har en hund som har röda tårränder och det inte hjälper att byta foder, finns det en hel del preparat som man kan prova för att få bort eller i alla fall minska det röda. Det viktigaste är att se till att inget hår irriterar ögonen och att tvätta och torka torrt runt ögonen. Om man har möjlighet kan man torka ögonen flera gånger om dagen.

Vi använder Eye Envys produkter till våra hundar med goda resultat www.eyenvy.nu

För att utesluta ögonsjukdom / inåtväxande ögonfransar / infektion av något slag rekommenderas ett besök hos veterinären om hunden har mycket rinnande ögon.


Är Maltipoo friska?
Både Maltesern och Pudel som ingår i Maltipookorsningen är friska och långlivade raser. 
Vi gör allt för att valpar från vår uppfödning ska få de bästa förutsättningarna.


Hälsa - Malteser
Rasen anses generellt som frisk, men knäledsfel (patellaluxation) kan förekomma, liksom navelbråck ( hernia umbilicalis ).


Hälsa - Toy / Dvärgpudel
Pudlar är generellt en mycket frisk ras som blir gammal. Det kan dock förekomma Ögonproblem som PRA ( progressiv retinal atrofi ) eller katarakter som kan uppstå, liksom knäledsproblem ( patellaluxation ).


Vi avlar 1:a generations Maltipoo, dvs Mor renrasig Malteser, Far Toy eller Dvärgpudel. Detta för att säkerhetsställa att generationer bakåt är friska och sunda. Våra avelshundar genomgår hälsoundersökningar enligt respektive ras rasstandard. De är patellakollade och ögonlysta ( genomförs av specialistveterinär ).

Våra valpar veterinärbesiktigas innan leverans med intyg ej äldre än 7 dagar. Våra valpar är Dolda felförsäkrade i 3 år mot eventuella medfödda fel.

Kan en Maltipoo följa med på joggingrundan eller vandringar?
Ett stort intresse vår familj har är att vara ute och vandra. Våra hundar följer gärna med på flera timmars vandring utan några som helst problem.

En hund är inte färdigutvecklad i sina leder förrän de är ca 1,5 år gamla. Man får inte cykla eller jogga / överanstränga hund innan den är helt färdigutvecklad.


Kan man resa med sin Maltipoo?
Vi bor tre månader om året på vintern på Spanska Solkusten. Våra hundar följer alltid med då. Fungerar jätte bra. Givetvis beror detta på att de är vana. De måste givetvis ha sina vaccinationer i ordning och pass för att få följa med. På Jordbruksverkest hemsida finns att läsa vilka regler som gäller för respektive land. Flyger man med hund kan reglerna skilja sig mellan de olika flygbolagen.  


Vad kostar en Maltipoo?
Priset på en Maltipoovalp kan variera från uppfödare till uppfödare. Detta beror bland annat på omkostnader, och avelskvalité.  I Sverige har vi sett priser på valpar från olika uppfödare allt från 30 - 80.000 kr. Vi är ej billigast på våra valpar, men heller ej dyrast. Valppriset hos oss varierar från kull till kull beroende på hur många valpar som föds i kullen samt omkostnader. Utomlands, t.ex Frankrike och England kan en Maltipoo kosta över 100.000 kr. 

Pris på våra valpar ligger mellan 46 - 52.000 kr 

Vi deklarerar för vår hundverksamhet / avel och betalar skatt på våra valpar. Vi har tillstånd från Länsstyrelsen att ha hunduppfödning.


Här nedan förklaras lite varför en Maltipoo kostar en del och vad vi som uppfödare  måste ta med i beräkning / kostnader för en valp.

Vi lägger ner stora summor och ett omfattande arbete på våra hundar. Familjen har ordinarie arbete till vardags, och när vi planerar för valpkull tas ledigt från ordinarie arbete så att någon alltid kan vara hemma och engagera sig 100 % i valpkullen.

Våra avelshundar har en hög kvalité och genomgår hälsoundersökningar enligt respektive ras rasstandard. 

Dvärghundar kan vara väldigt svåra att avla på, och för oss är det oerhört viktigt att en tik kan ha normala förlossningar, annars tar vi henne ur aveln. Vi låter aldrig våra tikar vara några avelsmaskiner, utan de får 1 - 3 kullar under sin livstid, sedan pensioneras de hos sin Fodervärdsfamilj.

Alla tikar är inte lämpade för avel. Att vi plockar ur en tik från vår avel är inte ovanligt. När en tilltänkt blivande avelstik är fullvuxen genomgår hon hälsokontroller, ögonlysning och patellakoll av specialistveterinär. Om dessa ej blir godkända tar vi ej valpar på denna tik. Andra saker kan också hända. En tik kan t,ex få livmoderinflammation, få komplikationer med sin förlossning, eller vissa tikar går helt enkelt "tomma". Vi avlar endast på tikar som kan förlösa naturligt och komplikationsfritt.  Vi har t.ex varit med om att en tik haft en helt komplikationsfri förlossning med friska välmående valpar, medan samma tik i sin nästa kull fått förlossningskomplikationer.

Vikten på små Maltipovalpar är runt 100 gram. De är inte alltid helt färdigutvecklade när de föds. Dödligheten på nyfödda valpar är generellt hög på just dvärghundar. Studier har visat att ca 20 - 30% av dvärghundsvalpar är dödfödda eller dör inom de första 28 levnadsdagarna. Nyfödda valpar är mycket sårbara och är helt beroende av omhändertagande av tiken eller människan. Flera av valpens kroppsfunktioner är omogna vid födseln och valpens tillväxt och mognad är avgörande för överlevnad. Vi har flertal gånger varit med om att stödmata små nyfödda valpar dygnet runt den första tiden i valpens liv. Vissa gånger har de klarat sig, och andra gånger har de ej klarat sig. Detta är oerhört psykiskt påfrestande då man blir som en "andra Mor" åt dessa valpar. Man blir väldigt ledsen när utgången ej är positiv.
Avel är underbart, att få följa med på hela resan, men många gånger kan det också vara väldigt svårt, och också väldigt kostsamt med veterinärvårdskostnader...

Att ha uppfödning kräver väldigt mycket tid, pengar, engagemang, och kräver kunskap. Vi har endast Maltipoouppfödning som en hobby med 30 års erfarenhet av avelsarbete. Hundarna är en del av vår livstil och stora passion.

En hund kostar även att ha. Den behöver vaccinationer, veterinärbesök, foder av god kvalitè, leksaker, kurser, försäkring för hunden och en ansvarsförsäkring i hemförsäkringen, koppel, halsband, eventuellt dagmatte / dagis, vattenskål, matskål, hundsäng, klotång, borstar, hunddagis, pensionat när du reser iväg om du inte har hundvakt, registreringsavgift till jordbruksverket, årliga hälsokontroller och kanske veterinärvård om hunden blir sjuk. Kostnader för regelbunden klipp på trim, samt produkter för pälsvård hemma.


Innan man köper en hund bör man tänka efter om man har möjlighet, på flera plan. Tidsmässigt men även ekonomiskt.


När du köper en valp från vår uppfödning är den vid leverans: 

- Regelbundet avmaskad

- Vaccinerad och har vaccinationskort

- Veterinärbesiktad med intyg ej äldre än 7 dagar.

- Chipp-märkt ( reg. Jordbruksverket )

- Doldafelförsäkrad i 3 år

- EU pass för de valpar som flyttar utanför Sverige. ( kostnad tillkommer )

 

Detta medföljer valpen:

- Försäljningsavtal

- Vaccinationskort

- Veterinärens besiktningsprotokoll. Ej äldre än 7 dagar gammal

- Registreringspapper - Jordbruksverket

- Matlista samt infofolder - Välkommen Maltipoo, med råd och tips om valpens skötsel och valpträning.

- En filt som doftar av mamma och syskon

- Kvalitets Foder för den närmaste tiden som valpen är van vid att äta.

- Info blad med födelsevikt och klockslag för valparnas födsel.

- Tillgång till bilder och filmklipp -  från att valpen föds, och vecka för vecka. 


Vi ger våra valpköpare en livslång support. 


Försäkring

Våra valpar är försäkrade tillsammans med tiken fram till 6 veckors ålder därefter får de en induviduell försäkring. Den försäkringen kan valpköparen ta över när den hämtas hos oss. En valp får aldrig vara oförsäkrad när den lämnar vårt hem. Så mycket kan hända valpar, och de kan snabbt insjukna om de får i sig något olämpligt. Valpar är som små barn, de stoppar det mesta i munnen. Veterinärvård är väldigt dyrt. 
Våra valpar veterinärsbesiktigas innan de lämnar vårt hem, och de har även en Dolda fel försäkring i 3 års tid mot eventuella "dolda fel", som ej uppkommit vid valpbesiktningen. T,ex en hund är inte fördigutvecklad i sina leder förrän vid 1,5 års ålder. Skulle något fel med lederna uppdagas och en operation behövs, går försäkringen in och står för detta. Om valpen ej är Dolda fel försäkrad ska uppfödaren betala detta ur egen ficka. Detta enligt Svenska Konsumentlagen.


Barn och Maltipoo

Det sägs ofta att barn och hundar hör ihop. Och visst gör de det, under förutsättning att en vuxen person är med i gemenskapen.

Små barn har ingen möjlighet att förstå att man inte får nypa en hund i skinnet eller dra den i örat och det är den vuxnes ansvar att se till att hunden inte råkar illa ut. Det finns en enkel regel: inga hundar ska lämnas ensamma med små barn. Har man tvåbenta småttingar i familjen är det viktigt att se till att hunden kan gå undan och få vara ifred. När den ligger på sin sovplats får den inte störas. Barn är oberäkneliga och kan i sitt oförstånd och i sin iver vara alltför hårdhänta. Lär barnen att sätta sig ner hos valpen.  I naturen har en liten valp ingen rätt att säga ifrån. Den accepterar därför ofta mycket brutal behandling.  Barnen tillhör dess flock och därför tolererar den för mycket från dem. I de fallen kan hunden, särskilt när den blir äldre, bli aggressiv mot främmande barn. Var därför noga med att lära barnen att vara snälla mot valpen.

Bland det viktigaste när man funderar över ett hundköp är att man har tid. Som småbarnsförälder har man ofta fullt upp med arbete, barn och fritidsaktiviteter. Det är därför viktigt att tänka över om det finns tid också för hundpromenader och hundaktiviteter i vardagen? 

För många barn står en hund allra högst på önskelistan och längtan efter en valp kan vara intensiv. Men när är ett barn gammalt nog att ta eget ansvar? Inte förrän ett barn kommer upp i tonåren kan man som förälder räkna med att lägga en del av ansvaret för hunden på barnet. Ibland är hundintresset bestående och växer i och med den egna hunden, emellanåt mattas så småningom motivationen och andra fritidssysselsättningar tar överhanden. Det här ska man som förälder ha klart för sig. Väljer man att köpa hund ska hela familjen vara införstådd med beslutet och ansvaret vilar alltid på dig som förälder.

Om man önskar köpa en Maltipoo från oss och ej har tidigare hunderfarenhet önskar vi att barnen är runt 10 års åldern. Har man erfarenhet av hund, eller redan har hund i familjen kan förutsättningarna vara annorlunda. Vi undviker att sätta en specifik åldersgräns på barnen då vi alltid vill träffa hela familjen och bedöma från fall till fall.


Vad är mest passande - hona eller hane?

Oavsett vilket kön en hund har är hundar i grunden individer med olika förmåga att lära sig saker och intresse för olika aktiviteter. 

Redan som små valpar i kullen kan man se en hel del av deras personlighetsdrag.

En tik löper 1-3 gånger per år, med en löpperiod på cirka 3 veckor. Tikar kan uppträda annorlunda under löpet och tiden efter löpperioden kan vara besvärlig hos vissa tikar medan det hos andra individer knappt märks. En fördel med att välja en hane när man ska skaffa hund är alltså att de oftast är lite jämnare i temperamentet än tikarna. Det beror just på att en hanhund inte genomgår samma hormonsvängningar som tikarna gör. Hanhundar kan däremot påverkas starkt av löptikar i närmiljön.

Vad ni än väljer för kön är det oerhört viktigt att man går valp / lydnadskurser för att ni ska få en så följsam hund som möjligt. Jag sätter detta som krav / önskemål på mina valpköpare. Även om det är en söt, lurvig liten hund, så behöver de uppfostras precis som om du hade en "stor hund". Både Malteser och Pudeln är oerhört lättlärda och intelligenta hundar. På gott och ont...

Vad utmärker er för att vara en bra uppfödare?
Vi har ingen stor kennel, utan endast uppfödningen som en hobby. En liten kvalitativ uppfödning där hundarna är en del av vår familj.  Vi satsar oerhört mycket på att ha en hög kvalité på avelshundarna. Friska hundar med trevligt lynne. Just nu har vi tre Maltesers och en röd Toypudelhane som ingår i vår avel. Vår Maltipoohane Taco som också bor i vår familj är kastrerad och avlas inget på. Jag har en fin kontakt med mina valpköpare, och ger dem livslång support. För oss måste det kännas 100 procent rätt för att vi ska sälja en valp. Med mer än 30 års erfarenhet av hundar och uppfödning, gör att valpköparna känner en trygghet och de kan alltid höra av sig till oss för rådgivning och hundprat.


Vi får ofta frågan varför vi inte utökar vår hunduppfödning då intresset för våra Maltipoo är så stort.
Att föda upp en valpkull är något som tar oerhört mycket tid och engagemang. Vi har inte valpar varje år. Vi har andra jobb / uppdrag till vardags och vi planerar för valpar när hela familjen har möjlighet att engagera sig och har semester då det tar oerhört mycket tid och engagemang att föda upp en kull valpar på bästa möjliga sätt. När vi har en valpkull läggs 100 procent fokus på det.


Vi har tillstånd från Svenska Länsstyrelsen att bedriva hunduppfödning.


Andra Maltipoo uppfödare:
Jag får ofta frågan om jag känner till någon annan Maltipoo uppfödare i Sverige. Maltipoo är svårt att få tag på och det finns tyvärr inte många som föder upp. Det finns ingen rasklubb i dagsläget för Maltipoo, som det finns för andra Doodlar, t,ex Cockerpoo och Labradoodle, som i sin tur har godkända uppfödare anslutna till sig och valpförmedling.


Mitt tips är att söka på nätet efter uppfödare och söka runt om i Norden / Europa. Var noggrann med att det ska vara en seriös uppfödning där alla hälsoundersökningar görs både på avelshundarna och valparna, för att det ska vara så goda förutsättningar som möjligt. Dessa papper ska kunna uppvisas. Hälsotester som ska göras på föräldrarna inför avel är Patella undersökning ( knäleder ), samt ögonlysning. Detta kan endast göras av specialistveterinär. Dessa intyg ska kunna uppvisas av uppfödaren. 


Enligt Konsumentverket i Sverige är uppfödaren ansvarig för medfödda fel i 3 år. Träffa båda föräldrarna till valparna i deras hem. Försäkra dig om att tikarna inte går som några "avelsmaskiner". Våra tikar hos oss får i sin livstid 1 - 3 kullar, och vilar mellan kullarna.

Obs! En tik som har valpar ser man tydligt på deras spenar att de har valpar. (de har hängtuttar). Det har kommit till vår kännedom att det finns insmugglade valpar där man får träffa båda föräldrarna i hemmet, men att det i själva verket är bluff. Det är inte de riktiga föräldrarna till valparna...

Varning för lurendrejare!

Då Maltipoo har blivit väldigt populär, men svåra att få tag i, har det visat sig att en del säljer Maltipoovalpar som i själva verket inte är Maltipoo, samt valpar som blivit insmuggalde i landet. Det har även förekommit lurendrejare som använt sig av våra bilder på valpar och annonserat. Förekommer andra hemsidor som ger sken av att vara seriösa genom att ha kopierat texter från vår hemsida trots att copyright gäller.
Det förekommer frekvent annonser på Blocket i Sverige där lurendrejare utger sig för att vara oss när de har kontakt med intressenterna. Vi annonserar aldrig på Blocket!

Veterinärer runt om i landet reagerar på importerade valpar med "seriösa" papper, köpta av valpönskande personer. Valparna är inte alls så gamla som de sägs vara. Valpar ska födas upp i en kärleksfull miljö för att bli riktigt trygga och bra individer. Många valpar som kommer in med mer eller mindre seriösa organisationer "är vaccinerade" mot rabies och visar sig sedan inte ha några antikroppar alls.

Tikar någonstans i Östeuropa får producera kull efter kull i undermålig miljö och valparna tas alltför tidigt från mamman och säljs för stora summor i Sverige och  har ofta problem med inälvsparasiter.

Nu har det dessutom förekommit valpar där det i passet står att de har en påvisad antikroppstiter, alltså att man har undersökt och hittat godkänd nivå av antikroppar mot rabies i blodet, men det visar sig senare inte alls stämma.


En valp ska vid leverans vara minst 8 veckor gammal, vet.besiktigad ( ej äldre än 7 dagar gammalt intyg ), regelbundet avmaskad, chip märkt och vaccinerad och helst dolda fel försäkrad i 3 år mot eventuella medfödda fel. Reg. Jordbruksverket. Köpeavtal ska upprättas mellan säljare och köpare.


Obs! Till dig som köper eller föder upp en 2:a generations Maltipoo eller en "Maltipoomix" bör du kontrollera att ursprungshundarna som är renrasiga ej är besläktade med varandra. T.ex om en Maltipoo paras med en annan Maltipoo, måste man jämföra Pudlarnas stamtavlor med varandra och Malteserns stamtavlor med varandra så att de ej är besläktade och det blir inavel. 


Våra Maltipoo valpar var med i TV 4 Nyhetsmorgon 3 oktober 2019

https://tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12502800